Çünkü, üretilen ürünlere kodlama yapmak için makine yatırımları yapmak sürecin sadece başlangıcı. Sonrası ise ürettiğiniz ürünlerin ambalajlarına '' üretim tarihi, SKT, lot no, seri no, barkod-karekod '' vb verileri kodlamak için yıllarca kullanacağınız makinelere düzenli olarak (her hafta - her ay gibi) sarf malzeme satın almak.
Eğer kodlama makinesi yatırımı yaparken makinelerinizin çipli olması sebebi ile sarf malzeme maliyetlerinin baştan ne olacağını analiz etmediyseniz ve tedarikçinize her daim mecbur kalacak bir yatırıma imza attıysanız zorlu bir dönem sizi bekliyor diyebiliriz.
Neden mi? Kısaca anlatmaya çalışayım.
Peki yanlış olan ne?
Üretici ziyaretlerimizde, yaptığımız toplantılarda en çok dile getirilen ve büyük mağduriyet oluşturan 2 önemli konuya dikkatinizi çekmek istiyorum.
1. Üreticiler, kodlama makinesi alımı yaparken makinelerin çipli oldukları konusunda satıcılar tarafından bilgilendirilmediklerini söylüyorlar. Bu noktada, makine satıcılarının kesinlikle en baştan firmaları bilgilendirmeleri gerektiğini ve etik olan davranışın bu olduğunu düşünüyorum. Bu bilgiyi baştan müşterileri ile paylaşan satıcılar olduğunu da söylemeliyim.
2. Üreticiler, baştan bu bilgi kendilerine verilmediği için sarf malzemeleri piyasa fiyatlarının %30 ile %70 hatta %100 ün üzerinde maliyetlerle almak zorunda kaldıklarından yakınıyorlar. Maalesef bazı tedarikçiler tek satıcı olma durumunu kullanarak sarf malzemeleri çok yüksek fiyatlara satıyorlar. Serbest piyasa, herkes istediği fiyata satış yapabilir tabii ki ancak üreticiyi kendine mahkum edip sonra sürekli çok yüksek fiyatlardan sarf malzeme satışı yapmak ta bir başka etik olmayan davranış değil mi?
Aslında, tek tedarikçiye mahkum olmadan, alternatif iyi ürün ve hizmet sağlayabilecek tedarikçiler ile çalışmak, riskleri kontrollü bir şekilde yönetmek ve maliyetlerinizi düşürmek mümkün. Bu noktada, üretici firmaların kodlama makinesi alımlarını yaparken çok basit 3 sorunun yanıtını baştan öğrenmeleri gerektiğini ve yatırım analizlerini de ona göre yapmalarını öneriyorum.
Soru 1. Kodlama makineleriniz çipli mi çipsiz mi?
Soru 2. Eğer sizden bu makineleri satın alırsak sarf malzemeleri de sizden almak zorunda mı kalacağız?
Soru 3. Sarf malzeme maliyetlerimiz ne olacak? ( Baskı-kodlama başına birim maliyet?)
Bu soruların cevaplarını kesin olarak alıp teyit etmenizin ardından iş sadece bir excel tablosunda teklif aldığınız makinelerin ve sarf malzemelerin yatırım analizine kalıyor. Kodlama operasyonlarınızda, ihtiyaçlarınızı karşılayacak özelliklere sahip makineleri tespit ettikten sonra excel tablosunda bu analizi yapmak artık sizin için çok kolay.
Farkında olmadan yazı çok uzadı, son sözlerim, bitiriyorum.
İhtiyaçlarınıza yönelik kodlama makinesi yatırımı yaparsanız makul-mantıklı bir yatırım yapmış olursunuz. Mesela, sadece '' ÜRT-STT, Lot no, Seri No '' vb. kodlamaları yapacaksanız ve bu uzun yıllar hiç değişmeyecekse hiç kullanmayacağınız ekstra özelliklere sahip makinelere gerek var mı? 5000 motor gücünde, 300 km hız yapan bir otomobile ihtiyacınız olmadığı gibi.
İhtiyaçlarınız çok özel kodlama makinelerinin satın alınmasını mecbur kılıyorsa ve sadece çipli makineler ile işinizi çözebiliyorsanız anlatmaya çalıştığım konular ajandanızda muhakkak olsun.
HP45 teknolojisi kodlama makinelerinin tamamında yüksek performans gösteren solvent bazlı ve su bazlı kartuşlarımız müşterilerimizin beklentilerini fazlasıyla karşılıyor, maliyetlerini düşürüyor.
Bizim sunduğumuz kodlama makineleri ve sarf malzemeler hk. öğrenmek istediğiniz her şeyi, aklınıza takılan her konuyu sormak, bilgi almak için bizi arayın, mail atın, sorularınızı sorun.
Yardımcı olmak için elimizden geleni fazlası ile yapacağımızdan emin olabilirsiniz.
Son Eklenen Blog Yazıları
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.