Baskı işlemleri sürecinin başından sonuna kadar kartuşların performansı ve verimliliği artırılabilir. Ancak, bu süreçte üretim bölümündeki operatörlerin bazı hataları tam tersi etki yapıyor, kartuş performansı ve verimliliğini düşürüyor.
İşte şimdi, sahada yerinde tespit ettiğimiz, operatörler ve üretim birimi yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde de paylaştığımız 5 büyük hatayı detayları ile anlatıyorum.
Hata 1. Kartuşların tıkandı, yazmıyor düşüncesi ile sallanması.
Maalesef operatörler baskı esnasında yaşadıkları sorunları çözmek için kendilerince yöntemler geliştiriyorlar. Kartuşları sallayarak tekrar yazmasını ve sorunu çözeceklerini düşünüyorlar. Bu işlemi yaptıklarında tıkandı zannettikleri kartuşlar ilk başta yazmaya başlıyor ancak sallama sonrası kartuş içindeki hava dengesi bozulduğu için bir süre sonra baskılar kesik ve çizik olmaya başlıyor. Sonra da artık o kartuşlar, içinde mürekkep olmasına rağmen kullanılamıyor.
Şunu çok iyi bilmek gerekir ki eğer kartuşlarınız orijinal ya da %100 yeni-sıfır kartuşsa (yani dolum kartuş değilse), mürekkebi yüksek kalitede ise kartuş tıkanma yapmaz. Baskı esnasında oluşan kağıt tozları yüksek hızla baskı esnasında zamanla kartuş ağzında birikir, tortu oluşturur ve mürekkebin çıkmasını engeller. Yapılması gereken tek şey kartuş ağzını temiz, kuru ya da hafif nemli bir bezle silmektir.
Hata 2. Kartuşların alkol, kolonya-kolonyalı mendil vb şeylerle temizlenmesi.
Az evvel, kartuş ağzında (elektronik devrede) biriken tortuların temiz, kuru ya da hafif nemli biz bezle temizlenmesi gerektiğini belirtmiştim. Şaşırmayın, gerçekten kartuş temizleme işlemi bu kadar basit. Ancak, sahada kartuşları temizlemek, tıkandı düşüncesi ile açmak için alkol, kolonya vb. sıvılar kullanılıyor.
Bunların kullanılması, kartuş elektronik devresinin zarar görmesine ve sonrasında da kartuşun çalışmamasına neden oluyor.
Hata 3. Kartuş tak-çıkar işlemlerinde kartuş elektronik devresine zarar verilmesi.
Sahada en çok karşılaştığımız hatalardan biri. Önce kısa bir açıklama yapalım.
Kartuş elektronik devresi, sağda 150 - solda da 150 olmak üzere 300 tane nozzle içerir. (nozzle:mürekkebin çıktığı küçük delikler diyebiliriz) Elektronik devre dediğimizde tahmin edebileceğiniz gibi üzerinde veri iletimini sağlayan yollar bulunur. İşin özü hassas bir yapıya sahiptir ve kartuş kullanılırken zarar görmemesine çok dikkat edilmelidir. Zarar gördüğü takdirde baskı yapılmasını istediğiniz veri iletiminde sorun yaşanır ve istenilen baskılar alınmaz.
Maalesef operatörler kartuşları takıp çıkarırken tabir yerinde ise öyle haşin davranıyorlar ki haliyle bu hassas elektronik yapı zarar görüyor. Kartuş yuvasına tam oturtulmadan, ittirerek takılmaya çalışan kartuşlar yazıcı kafasındaki pimlerin elektronik devreyi yırtması, ezmesi sebebi ile içinde full mürekkep olmasına rağmen çöp oluyor.
Gerçekten büyük zarar! Halbuki yavaş ve hassas bir şekilde kartuş yuvasına oturtulup takılan kartuşlarda hiçbir sorun olmayacak. İşlem basit.
Hata 4. Kodlama makinelerinin bakımının yapılmaması.
Zamanında bir araba aldığınızı ve hala kullandığınızı düşünün. Bu arabayı hiç bakım yaptırmadan, yağını-suyunu-aküsünü-bujilerini-balatalarını hiç kontrol ettirmeden sorunsuz kullanmak mümkün mü?
Aynı mantık kullandığınız kodlama makinelerinde de geçerli. Baskı işleriniz için aldığınız kodlama makinesi de performans olarak beklentilerinizi karşılaması için periyodik olarak bakıma ihtiyaç duyar. Şanslısınız ki HP45 teknolojisi kodlama makineleri çok bakım gerektirmeyen sistemlerdir. Yapmanız gereken sadece yazıcı baskı kafalarının kartuş elektronik devresi ile temas eden pimlerini etil alkol ile nemlendirilmiş temiz bir bez yardımıyla temizlemek.
Baskı işlemleri sonrasında zamanla bu pimler üzerinde mürekkep tortuları oluşur. Bu bez ile pansuman yapar gibi pimleri temizlerseniz içlerinde biriken mürekkep tortularını kolayca temizleyebilir ve yazıcı kafasının kartuşlarınız ile yüksek performasta çalışmasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın, bu işlemleri belirli periyotlarda düzenli yapmak önemli. (günlük – haftalık gibi)
Hata 5. Dolum kartuş kullanmak.
Anlıyorum, işletme maliyetleriniz arttı, her şeyin fiyatı arttı, siz de bir şekilde maliyetlerinizi düşürmek istiyorsunuz. Haklısınız!
Peki maliyetlerinizi kağıt üzerinde düşürürken müşterilerinize yaptığınız işlerdeki baskı kalitesini de düşürmeye, tekrar tekrar yapmak zorunda kalacağınız işler sebebi ile iş yükünüzü artırıp verimliliğinizi de düşürmeye hazır mısınız?
Yanlış yapılan ve düşük kalite mürekkep kullanılarak yapılan dolum işlemleri neticesinde yazıcı kafasında yaşanacak arızalara, ortaya çıkacak teknik servis masraflarına, işlerin beklemesine?
Para ve müşteri kaybetmeye de hazır mısınız?
Bıçak sırtı bir durum değil mi? Kağıt üstünde maliyetlerimi %50 düşürdüm, kazançlı çıktım derken süreçte kaybınızın neler olacağını tahmin bile edemezsiniz. Dolayısıyla net önerimiz, orijinal ve %100 yeni (sıfır), yüksek kalite mürekkep içeren kartuşları kullanmanızdır.
Evet, yazımızın sonuna geldik. Biraz uzun ama okuyacak kişilerin fayda sağlayacağı bir yazı oldu sanırım.
Matbaa barkod kartuşlarımız hk. öğrenmek istediğiniz her şeyi, aklınıza takılan her konuyu sormak, bilgi almak için bizi arayın, mail atın, sorularınızı sorun.
Yardımcı olmak için elimizden geleni fazlası ile yapacağımızdan emin olabilirsiniz.
Son olarak, sosyal medya hesaplarımızın bilgilerini de aşağıda paylaşıyorum. Takip ederseniz işinize katkı sağlayacak, ilginizi çekebilecek paylaşımlarımızı görebilirsiniz.
Son Eklenen Blog Yazıları
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.