Gelen telefonların, maillerin, whatsapp mesajlarının neredeyse tamamında ‘’ biz ürettiğimiz ürünlerin ambalajlarına ÜRT, STT, Lot No, Seri No, Barkod, Karekod vs. kodlaması yapıyoruz, kodlama makinemiz çipli, elinizde şu marka kartuş var mı, bizim makinede çalışır mı, fiyatı nedir? ‘’ gibi sorularla karşılaşıyoruz.
Aslında blogta daha önce ‘’ Sarf malzemede tek tedarikçiye mahkum olma kabusu! Kodlama makinesi alırken sorulması gereken 3 kritik soru! ‘’ başlıklı yazımız ile üreticilerimize çok önemli bilgiler vermiştik.
Henüz o yazıyı okumadıysanız linkini aşağıya bırakıyorum, muhakkak okumanızı öneririm.
Nasıl yani?
Sarf malzeme maliyetlerinin ne olacağını hesaba katmak ile ilgili bir yazı başlığı ve maliyetin en öncelikli konu olmadığını söyleyerek başlayan biri. Şaşırdı herhalde ya da ne dediğini bilmiyor bu diye mi düşündünüz?
Hayır, şaşırmadım. Ne dediğimi de çok iyi biliyorum. İzin verin, düşüncelerimi açıklamaya çalışayım. Konuyu direkt üreticiler ve kullandıkları sarf malzemeler üzerinden değerlendireceğim.
İster küçük ister büyük üretici olun, ürettiğiniz ürünlerin ambalajlarına yaptığınız kodlama işlemlerinin amacı; ürünlerinizin takibini-izlenebilirliğini sağlamak, yasal zorunlulukları yerine getirmek, lojistik ve depo operasyonlarınızı etkili yönetmek, tüketicilere bilgi vermek-güven sağlamak gibi sıralanabilir. Belki birkaç şey daha eklenebilir ancak temelde amaç budur.
Bu noktada, ürünler üzerine yapılan kodlamanın (ÜRT, STT, Lot no, Seri no, barkod, karekod vb) görünür, net, okunabilir ve kalıcı olmasının sağlanması kritik bir öneme sahip olur. Bunun sürekliliğini sağlayacak olan şey ise kullandığınız kodlama makineleri ve sarf malzemelerinin kalitesidir.
Kalite tanımı herkese göre değişebilir ancak burada olmazsa olmaz diyebileceğimiz nokta ‘’ işinizin sürekliliğini sağlaması ve belli standartları olmasıdır ‘’ diyebiliriz.
Kimse işini yaparken yarı yolda kalmak istemez değil mi?
Dolayısıyla, kodlama makinesi ve sarf malzemenin kalitesi bence üreticilerin birinci öncelikli konusudur.
Dikkat ederseniz en yüksek kalite, en pahalı vb şeyler demiyorum, sadece işinizin sürekliliğini sağlayacak ve her zaman belli standartlara sahip olacak bir kaliteden söz ediyorum.
Şimdi gelelim sarf malzeme maliyetlerinin önemine.
Diyelim ki, kodlama makinesi alacaksınız. Araştırmalarınızı yaptınız, CIJ (Continuous Inkjet Systems), TIJ (Thermal Inkjet Systems), DOD (Drop on Demand Systems) vb.. bir sürü sistem incelediniz.
Hepsinin özelliklerini iyice anladınız, işinize çok fazla gelecek, ihtiyacınız olmayacak özellikleri içeren ve gereksiz yüksek yatırım bedeli olduğunu düşündüğünüz makineleri de elediniz. Sonrasında da, TIJ (Thermal Inkjet Systems) kodlama makinesi almaya karar verdiğinizi düşünelim.
Elinizde, 4 farklı firmanın-markanın teklifleri var. Firmaları az çok pazardan tanıyorsunuz, son edindiğiniz bilgilere göre bazılarının teknik servis hizmetinde sıkıntılar yaşanıyor ve servis ücretleri yüksek. Ancak, TIJ sistemlerin bakım-servis gerektirmeyen sistemler olduğunu bildiğiniz için bu duruma çok fazla takılmıyorsunuz.
2 markanın fiyatları birbirine yakın, diğerlerinde ise biri çok yüksek biri de en düşük fiyatlı. Kafanız biraz karışık ama biraz daha detaya inince sebeplerini ortaya çıkaracaksınız. Markanın gücü, satış stratejisi, Pazar payı, ürünün menşei, ürünün kalitesi vb şeyler satış fiyatlarının oluşmasında bildiğiniz gibi çok etkili.
Yeter artık sarf malzemeye gel dediğinizi duyuyorum, ancak bunları anlatmasam inanın olmazdı, bütünlüğü sağlamam lazımdı.
Bu yüzden, şimdi teklif aldığınız firmalara aşağıdaki 3 hayati soruyu sorun. Daha önce sorduysanız yine sormanızda fayda var.
Soru 1. Kodlama makineleriniz çipli mi çipsiz mi?
Soru 2. Eğer sizden bu makineleri satın alırsak sarf malzemeleri de sizden almak zorunda mı kalacağız?
Soru 3. Sarf malzeme maliyetlerimiz ne olacak? ( Baskı-kodlama başına birim maliyet?)
Eğer makineler çipli ise otomatik olarak sarf malzemeyi de makine tedarikçinizden almak zorunda kalacaksınız ancak siz yine de teyit ettirin. Konuya hakim olduğunuzu bilmelerinde fayda var.
TIJ sistemler HP45 teknolojisi kartuş kullanırlar ve CIJ gibi bakım maliyeti gerektiren sistemler değillerdir. O yüzden teknik servis maliyetlerinin benzer olduğunu varsayarak direkt 1 adet kartuşun maliyetini ve kodlama yapacağınız datayı göstererek 1 adet kartuş ile kaç adet baskı alacağınızı sorun.
Bundan sonrası kolay, bir excel tablosunda 4 işlemle baskı birim maliyetinizi hesaplayın. Ancak, her firmanın size yaptığı açıklamaları kesinlikle karşılaştırın, farklılıklar, çelişkiler gördüğünüz noktalarda sorularınızı derinlemesine sorun, teyit alın. Aldığınız cevaplardan hala emin olamadıysanız test yapılmasını isteyin. Bunlar da yapıldıktan sonra her şey netleşmiş olacaktır.
Artık, çipli ya da çipsiz hangi kodlama makinesini alırsanız alın süreçte neler yaşayacağınızı biliyorsunuz, risklerinizi daha iyi yönetebilir durumdasınız. Sarf malzeme maliyetleriniz hk. hesap ve plan yapabileceğiniz bilgilere sahipsiniz.
Aylık-yıllık sarf malzeme maliyetlerinizi öngörebiliyorsunuz. Eğer tek tedarikçiye bağlı kalmadan yüksek kalite, ekonomik fiyatlı sarf malzeme de tedarik edebilirseniz tam anlamıyla özgürleşmiş olacaksınız.
Ahh keşke! Hem çipsiz makine hem de yüksek kalite & ekonomik fiyatlı sarf malzeme nerede diyorsanız biraz da reklam yapalım o zaman.
Biz, hem çipsiz kodlama makineleri sağlıyoruz, hem de ekonomik, yüksek kalitede alternatif kartuşlar sunuyoruz.
TIJ - HP45 teknolojisi kodlama makinelerinin tamamında yüksek performans gösteren solvent bazlı ve su bazlı kartuşlarımız müşterilerimizin beklentilerini fazlasıyla karşılıyor, maliyetlerini düşürüyor.
Bizim sunduğumuz makineler ve sarf malzemeler hk. öğrenmek istediğiniz her şeyi, aklınıza takılan her konuyu sormak, bilgi almak için bizi arayın, mail atın, sorularınızı sorun.
Yardımcı olmak için elimizden geleni fazlası ile yapacağımızdan emin olabilirsiniz.
Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere..
Son Eklenen Blog Yazıları
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.